Dlaczego kiełki…
- Zawierają najważniejsze witaminy i minerały potrzebne dla naszego organizmu – w dużych dawkach w najczystszej postaci
- Są dobrym źródłem kwasów omega 3, których bardzo często brakuje w naszej diecie
- To źródło łatwo przyswajalnych białek
- Źródło enzymów i przeciwutleniaczy
- Są niskokaloryczne i lekkostrawne
- Możesz je sam wyhodować w domu, w prosty i szybki sposób. W zimie jest to super alternatywa, kiedy nie ma jeszcze świeżych sałat czy świeżych warzyw.
Bardzo ważne – aby kiełkować tylko organiczne nasiona, które są do tego specjalnie przeznaczone. Uprawne nasiona są o wiele tańsze, ale mogą być skażone herbicydami lub pestycydami, więc raczej nie pomogą, a zaszkodzą dla naszego organizmu, są po prostu toksyczne!
Jak zrobić kiełki w domu?
Kiełki w słoiku
Do tego potrzebujemy :
- słoik litrowy
- gazę i gumkę recepturkę
- nasiona – te organiczne, przeznaczone na kiełki, np: brokuł, burak, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, słonecznik, soczewica oraz soja. Tylko rzeżucha nie nadaje się na słoik, ale można ją rozsypać w każdym pojemniku wyłożonym np gazą lub w kiełkownicy.
- Rano do słoika wsypujemy około 3 łyżki nasionek, słoik zakrywamy gazą, nakładamy gumkę (żeby dobrze się trzymała gaza), zalewamy wodą (temp. pokojowa), płuczemy i wylewamy wodę przez gazę, dwa razy powtarzając czynność. Po płukaniu nasiona zalewamy czystą wodą i zostawiamy do wieczora.
- Wieczorem wylewamy wodę, przez gazę (gazy już nie zdejmujemy) płuczemy wylewamy . Słoik odstawiamy po ukosie, aby woda ściekała (tak jak na zdjęciu).
- Nasiona płuczemy co dziennie minimum 2 razy.
- Po 4-5 dniach w zależności od nasionek, kiełki mamy gotowe, przekładamy je do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Nasiona fasoli mung…
Pierwszy dzień w wodzie Na drugi dzień już pierwsze kiełki 🙂
Kiełki wyhodowane w kiełkownicy…
- Przed rozsypaniem nasionek, należy je wcześniej wypłukać i namoczyć na kilka godzin, następnie zlać wodę, rozsypać w kiełkownicy.
- Nasiona podobnie jak w słoiku muszą być dwa razy dziennie przelewane wodą, najlepiej rano i wieczorem, a woda która ścieka na dno powinna być od razu wylewana.
- Na 4-5 dzień kiełki są już gotowe, przekładamy je do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
- Kiełkownicę należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu, aby zapobiec pleśni.