Z serii obiady bezmięsne…. prosty i zdrowy obiadek!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej ekologicznej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 papryka czerwona
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 łyżki suszonego pomidora
- 1 łyżeczka majeranku
- Masło klarowane lub oliwa z oliwek
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę dobrze płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Warzywa por i paprykę kroimy, marchew, pietruszka, seler ścieramy na tartce lub rozdrabniamy drobno w robocie, dodajemy do cebulki, chwilę podsmażamy, dodajemy suszone pomidory, majeranek, sól i pieprz, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa są już gotowe, dodajemy kaszę, mieszamy i gotowe!