Szybki obiad lub kolacja …Wartościowa kasza jaglana na zielono z rukolą , cukinią, fasolką i groszkiem …Pycha!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 2 garści fasolki szparagowej
- 2 garści groszku zielonego
- 2 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego bio
- 2 łyżki soku z cytryny
- kolendra świeża lub roztarta w możdzierzu – około 1 łyżki.
- Ser feta (kozi ) lub tofu (tofu naturalne, mieszam z oliwą, sosem sojowym, octem winnym pomarańczowym, czosnkiem).
- olej kokosowy
- oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną – 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Ugotuj fasolkę.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, podsmaż delikatnie, dodaj pokrojoną w kostkę cukinie, duś około 5 minut, dodaj fasolkę, groszek, sól i pieprz, wymieszaj,zostaw pod przykryciem na 5 minut do połączenia smaków.
- Wymieszaj kaszę i warzywa razem, dodaj sok z cytryny, sos sojowy, kolendrę, wymieszaj.
- Na talerz wyłóż rukolę, nałóż kaszę , posyp serem fetą, lub tofu, skrop oliwą z oliwek.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.