Kasza gryczana z soczewicą i pieczarkami

Z serii obiady bezmięsne… Szybki zdrowy obiad dla całej rodzinki 🙂 Kasza gryczana z soczewicą i pieczarkami, to syty posiłek, który możemy zabrać ze sobą do pracy lub zapakować na wyprawę… Pamiętaj, aby zadbać o jakość kaszy gryczanej… Tylko ze źródła, gdzie nie są używane środki chemiczne, niestety większość kasz w sklepach ma przekroczony kilkakrotnie poziom glifosatu! Podając takie danie dziecku — trujemy je pomalutku…:(

Prosty skład – to zdrowy skład!

Kasza gryczana z soczewicą i pieczarkami

Potrzebujemy:

  • Kasza gryczana 300 g
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • fasolka szparagowa świeża lub mrożona
  • soczewica brązowa (0,5-1 szklanka)
  • Pieczarki około 10 sztuk
  • kiełki fasoli mung – opcjonalnie
  • masło klarowane do smażenia
  • oliwa z oliwek do skroplenia przed podaniem
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Do garnuszka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, wsypujemy kaszę gryczaną, zakrywamy, gotujemy na małym ogniu 15 minut, wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby kasza doszła.
  • Soczewicę dokładnie płuczemy (soczewica brązowa nie wymaga moczenia, jeśli chcesz użyć innej soczewicy, najpierw ją wymocz). Do garnuszka wlewamy wodę, wkładamy liść laurowy, wrzucamy soczewicę i gotujemy z 15 -20 minut do miękkości, odcedzamy.
  • Fasolkę szparagową gotujemy aldente.
  • Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego, wsypujemy marchewkę i pietruszkę, dodajemy sól i pieprz, dusimy do miękkości.
  • Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy na patelni.
  • Do garnka z marchewką i pietruszką dodajemy kolejno; soczewicę, fasolkę, pieczarki, kaszę gryczaną, mieszamy, dosmaczamy, podajemy w głębokich miseczkach, skropione oliwą z oliwek i kiełkami fasoli mung.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked