Z serii obiady bezmięsne… Szybki zdrowy obiad dla całej rodzinki 🙂 Kasza gryczana z soczewicą i pieczarkami, to syty posiłek, który możemy zabrać ze sobą do pracy lub zapakować na wyprawę… Pamiętaj, aby zadbać o jakość kaszy gryczanej… Tylko ze źródła, gdzie nie są używane środki chemiczne, niestety większość kasz w sklepach ma przekroczony kilkakrotnie poziom glifosatu! Podając takie danie dziecku — trujemy je pomalutku…:(
Prosty skład – to zdrowy skład!
Kasza gryczana z soczewicą i pieczarkami
Potrzebujemy:
- Kasza gryczana 300 g
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- fasolka szparagowa świeża lub mrożona
- soczewica brązowa (0,5-1 szklanka)
- Pieczarki około 10 sztuk
- kiełki fasoli mung – opcjonalnie
- masło klarowane do smażenia
- oliwa z oliwek do skroplenia przed podaniem
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Do garnuszka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, wsypujemy kaszę gryczaną, zakrywamy, gotujemy na małym ogniu 15 minut, wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby kasza doszła.
- Soczewicę dokładnie płuczemy (soczewica brązowa nie wymaga moczenia, jeśli chcesz użyć innej soczewicy, najpierw ją wymocz). Do garnuszka wlewamy wodę, wkładamy liść laurowy, wrzucamy soczewicę i gotujemy z 15 -20 minut do miękkości, odcedzamy.
- Fasolkę szparagową gotujemy aldente.
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego, wsypujemy marchewkę i pietruszkę, dodajemy sól i pieprz, dusimy do miękkości.
- Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy na patelni.
- Do garnka z marchewką i pietruszką dodajemy kolejno; soczewicę, fasolkę, pieczarki, kaszę gryczaną, mieszamy, dosmaczamy, podajemy w głębokich miseczkach, skropione oliwą z oliwek i kiełkami fasoli mung.