Kapusta kiszona z ciecierzycą i pieczarkami
Potrzebujemy:
- 1 kg kapusty kiszonej lub mieszanka pół kapusty kiszonej i pół kapusty słodkiej.
- 1 szklanka ciecierzycy (namoczona dzień wcześniej i ugotowana, jak to zrobić? Zerknij tu).
- 7 pieczarek lub dwie garści suszonych grzybów (wcześniej ugotowanych)
- 1-2 cebule
- Pół łyżeczki kminku
- Pół łyżeczki tymianku
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- Pół słoiczka odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek 270 g) lub świeże pomidory około 5 szt.
- sól i pieprz
- Olej rzepakowy ekologiczny (rzepak bez oprysków chemicznych)
Przygotowanie:
- Jeżeli mamy bardzo kwaśną kapustę, możemy ją wcześniej, zalać wodą i gotować z 20 min, odcedzić. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, kapustę szatkujemy, (możemy zmieszać pół na pół kapusty kiszonej z kapustą słodką).
- W garnku rozpuszczamy odrobinę tłuszczu, kroimy cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, mieszamy, podlewamy wodą, dusimy (około 15 min).
- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby, pomidory suszone lub świeże, ciecierzyce, tymianek, kminek, sól i pieprz, mieszamy, dusimy razem około 30 min. Po tym czasie zostawiamy bigos na 30 min, aby doszedł, następnie dolewamy jeszcze olej rzepakowy, ale już nie gotujemy z nim, mieszamy i dosmaczamy (olejów roślinnych nie gotujemy).
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
- W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka.
- To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.
Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość. - Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy, błonnik,
- witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi.
- Minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.
- U nas najczęściej jest jadana w postaci popularnej pasty – hummus.
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i pełnowartościowy.
Krótko o jej wspaniałości…
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, i soli mineralnych, fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
- Źródło Błonnika (polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca).
- Kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacnia nam organizm, chroni przed infekcjami.
- Bakterie kwasu mlekowego wypierają szkodliwe bakterie i chronią przed rakiem żołądka i jelit.
- Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
- Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
- Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
- Występująca witamina K pomaga w gojeniu ran.
- Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
- Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
- Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
- Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych sok z kapusty kiszonej jest super lekarstwem na kaca.
- Dla osób, które chcą lub muszą dbać o linie, kapusta jest idealnym produktem, ponieważ jest bardziej przyswajalna od kapusty świeżej, a przy tym zawiera nie wiele kalorii (17 kcal na 100 g).