Masło orzechowe to zmielone orzechy, dostępne w postaci gładkiego kremu lub z kawałkami orzechów. Masło orzechów ziemnych jest najpopularniejszym masłem orzechowym na rynku, ale możemy zrobić masło orzechowe z praktycznie z każdych orzechów ( orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca). Mimo iż jest bardzo kaloryczne (100 g jest prawie 600 kalorii) jest też bardzo zdrowe, oczywiście, aby takie było, musi być dobrej jakości orzechów, bez cukrów, dodatkowych olejów, NIE SOLONE I NIE SMAŻONE! Wykonane w 100% z orzechów niesolonych, ewentualnie prażonych.
Masło orzechowe jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca (kwasy oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy). Są to kwasy bardzo ważne w naszym organizmie, działają cuda!!! Ponadto, mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają chorobom serca, działają przeciwzapalnie i usprawniają prace mózgu. Dzięki zawartym kwasom nienasyconym wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej!
Dodatkowo:
- Zawiera dużo błonnika (błonnik obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni i usprawnia prace jelit).
- Zawiera przeciwutleniacze (usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia
). - Zawiera tryptofan (aminokwas dodający energii, poprawiający pracę mózgu).
- Zawiera dużo witaminy E (witamina młodości, usuwa wolne rodniki, opóźnia starzenie się skóry).
- Ponadto zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz substancje mineralne (fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, selen i żelazo), dzięki czemu wpływa właściwie na każdą komórkę w naszym organizmie, zaczynając od serca, kończąc na włosach.
DLATEGO MASŁO ORZECHOWE MOŻEMY JEŚĆ BEZ OBAWY O SWOJĄ SYLWETKĘ, A DBAJĄC O SWOJE ZDROWIE!
Jeśli mamy mało czasu lub mamy ochotę nas coś pysznego, słodkiego, to bez wyrzutów sumienia….Polecam proste kanapeczki z masłem orzechowym, oczywiście masłem własnej produkcji. Nie wymagają od nas czasu, którego wiecznie nie mamy, są pyszne, słodkie i dzieci je uwielbiają 🙂
Jak zrobić masło orzechowe? To bardzo proste potrzebujemy tylko jednego składnika 🙂 orzechów!
Przygotowanie:
- Do miksera wsypujemy taką ilość orzechów, ile chcemy mieć masła, miksujemy na gładką masę i gotowe!
- Chlebek smarujemy masłem orzechowym (bez soli) , na to kładziemy łyżkę dowolnego dżemu ( u mnie króluje dżem z czarnej porzeczki z domowej spiżarni) a na dżem układamy pokrojone w plasterki banany – pyszne!
Możemy też zrobić masło orzechowe czekoladowe z daktylami 🙂
Do miksera wkładamy :
- orzechy ziemne (około 2 garści)
- daktyle ( około 4-5 szt )
- kakao ekologiczne (około 3 łyżki)
- woda przegotowana chłodna
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, na gładką masę. W zależności jaką chcemy mieć konsystencje, dodajemy taką ilość wody, która nam odpowiada.
Pyszne jest też połączenie masła orzechowego z miodem i cynamonem.
Do miksera wkładamy :
- orzechy ziemne
- miód naturalny
- cynamon
Składniki miksujemy na gładką masę.
Moje ulubione masło – MASŁO MIGDAŁOWE – Idealne na kanapkę do koktajlu, jako baza na sos orzechowy do naleśników lub placków, i niezastąpione w porannych owsiankach 🙂
Masło migdałowe
Potrzebujemy:
- Migdały – ilość według gustu, w zależności ile chcemy uzyskać masła
Przygotowanie:
- Migdały płuczemy, dokładnie osuszamy na ściereczce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika, temperatura 180 C na 15 minut.
- Wykładamy, studzimy chwilę, przekładamy do miksera, miksujemy, z przerwami, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.
- Przekładamy do słoiczka, zamykamy, przechowujemy do trzech tygodni.