Bardzo często potrzebujemy dodać do chleba lub ciasta świeże drożdże, z których wcześniej należy zrobić tzw. zaczyn (zacier). Zaczyn drożdżowy robi się bardzo szybko i w bardzo prosty sposób, szybka ściąga 🙂
Potrzebujemy:
Świeże drożdże – Potrzebna ilość z przepisu
Woda lub mleko ciepłe (u mnie roślinne), zazwyczaj ilość płynu taka jaka jest w danym przepisie.
1 łyżeczka miodu (lub cukru jeśli używacie)
3 łyżki mąki (u mnie zawsze orkiszowa ekologiczna)
Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, odstawiamy na 10-15 minut, zacier gotowy.
Kobieta i dziewczynka, matka, siostra, żona, pasjonatka zdrowego odżywiania, dietetyk, miłośniczka NATURY i ekologii, fajna babka, która nie zawsze wszystko wie, ale zawsze chce wiedzieć więcej :) Marzycielka, ale stąpająca twardo po ziemi... Bolesne doświadczenia nauczyły mnie kochać, najbardziej jak się da, wybaczać krzywdy i cieszyć się z każdego dnia jakby to miał być dzień ostatni, cieszyć się każdą mi bliską osobą tu i teraz…Zadowolona z życia, mimo potknięć... Pamiętajmy sami piszemy sobie scenariusz życia – uważaj, o czym marzysz…Bo marzenia się spełniają…