Galareta danie, które zawsze gościło w moim domu z lat dzieciństwa. Myślę, że nie bez powodu, nasze mamy i babcie przyrządzały tę potrawę, dzięki temu dbały o nasze kości i żyły, bez suplementów z apteki. Najważniejsze w tej potrawie jest to, aby produkty, z których ona powstaje były z bezpiecznego, zdrowego zwierzątka. Nigdy nie podałabym tego dania z mięsa marketowego, którego nie znałabym pochodzenia. To musi być mięso bez hormonów, bez antybiotyków i karmione naturalnymi paszami.
Kolagen zawarty galarecie wpływa na bolące stawy i słabe żyły. Najwięcej jest go w wieprzowej skórze i kurzych łapkach, występuje także w rybach, pod skórą. Jeżeli mamy duże problemy ze stawami i chcemy sobie pomóc, powinniśmy jeść kolagen systematycznie, czyli codziennie w niewielkich ilościach, do tego MSM (siarka), witamina C, odpowiedni poziom witaminy D3 razem z K2.
Więcej i mądrzej na ten temat posłuchaj koniecznie TU!
Galareta wieprzowa.
Potrzebujemy:
- 2 szt. nóżki wieprzowe
- 1 szt. golonka wieprzowa
- 4 szt. marchewki
- 2 szt. pietruszki
- pół selera
- 1 por
- 1 cebula
- 4 ząbków czosnku
- 4 szt. liście laurowe
- 6 szt. ziele angielskie
- 10 szt. pieprz czarny w ziarnach.
- Sól -ilość według gustu.
Przygotowanie: (Najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem)
- Nóżki i golonkę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody. Gotujemy do momentu pojawienia się szumowiny, które należy starannie wyłowić.
- Następnie dodajemy obrane w całości warzywa i przyprawy, gotujemy razem 2 godziny.
- Po tym czasie warzywa wyciągamy, a resztę gotujemy przez około 1,5 godziny, aż całkowicie nóżki i golonka będą się rozpadać.
- Gdy wywar już jest gotowy, przecedzamy zawartość, doprawiamy w razie konieczności (lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem), odstawiamy do schłodzenia.
- Oddzielamy mięso z golonki.
- Do pojemników na galaretę układamy pokrojone warzywa z wywaru (marchew, pietruszkę, seler), możemy dodać kukurydzę, groszek, jajko, zieloną pietruszkę i oczywiście mięsko z golonki, wszystko zalewamy schłodzonym tężejącym wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
- Możemy też, zrobić galaretę tylko z wywaru i mięsa.
- Podajemy z octem jabłkowym.
Smacznie i zdrowo!