Funkcje fosforu
- Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
- składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
- jest budulcem kości i zębów.
- uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych
- odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Źródła Fosforu
- podroby; wątroba, nerki ( w 100 g jest około 362 mg)
- ryby świeże (np dorsz w 100 g jest około 184 mg) solone, wędzone
- mleko ( w 100 g jest około 84 mg)
- żółtko jaj (w 100 g jest około 66,3 mg)
- sery pełnotłuste (w 100 g jest około 416 mg)
- sery topione
- sery twarogowe
- kaczka, pasztety drobiowe
- wędliny
- fasola
- groch ( w 100 g jest około 103 mg)
- soja
- płatki owsiane ( w 100 g jest około 433 mg)
- migdały ( w 100 g jest około 454 mg)
- pestki dyni
- słonecznik ( w 100 g jest około 784 mg)
- morele
- kasza gryczana (w 100 g jest około 495 mg)
- kasza jęczmienna
➡️Fosfor znajduje się we wszystkich pokarmach, niedobory nie występują, można go spożyć w nadmiarze, który jest wydalany. Jeśli nerki są chore, organizm nie wydala nadmiaru i fosfor gromadzi się, co powoduje odwapnianie kości.
➡️Przy większym spożywaniu fosforu (dieta wysokobiałkowa) należy spożywać większą ilość wapnia.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.