Z serii szybkie proste obiady…
Dorsz pieczony z zielonym groszkiem i marchewką
Potrzebujemy:
- Dorsz
- 1 opakowanie groszku zielonego mrożonego lub świeżego (jeśli mrożony, to wcześniej wyjmujemy, aby się rozmroził)
- 2 marchewki
- Pieprz cytrynowy.
- Około 200 – 300 ml śmietanki z orzechów nerkowca (lub jak kto może słodką śmietankę zwykłą, jeśli oczywiście macie możliwość dostania takiej z gospodarstwa, bo ta ze sklepu, śmietanką nie jest .)
Przygotowanie:
- Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy delikatnie pieprzem cytrynowym, układamy w brytfance. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na drobnej tarce, układamy na wierzchu ryby razem z zielonym groszkiem. Śmietankę delikatnie solimy, zalewamy rybę, pieczemy w temp. 190 – 200 C przez około 40 min.
- Podajemy w towarzystwie kaszy/ziemniaczków i surówek.