Pyszny i zdrowy dyniowy placek, jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.
Ciasto z dynią i migdałami
Potrzebujemy:
- 200 g dyni (startej na małych oczkach)
- 1 duża marchewka
- 3 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 2 łyżki miodu
- 40 g masła klarowanego
- dwie garście migdałów (zmielonych na drobne kawałki)
- Garść rodzynek
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Jajka ubić, dodać ocet, startą dynię, marchewkę, roztopione masło, miód, migdały, rodzynki, wymieszać, dodać mąkę z przyprawami, wymieszać, wlać do formy. Piec około 35 min. w temp. 180 C.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.