Ciasto makowo-jabłkowe

Pyszny placek z jabłek! Prosty skład, bardzo szybki w przygotowaniu! Jeśli lubisz ciasto z makiem, to na pewno ten placek ci zasmakuje:)

Ciasto makowo-jabłkowe

Potrzebujemy:

  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub miodu naturalnego
  • 4 łyżki maku
  • 4 łyżki kaszy manny ekologicznej
  • 50 ml oliwy lub masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

  • Obrane jabłka, trzemy na grubej tarce.
  • Ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy oliwę, mieszamy, dodajemy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy, mieszamy.
  • Puszysty krem wlewamy do startych jabłek i łączymy składniki.
  • Z białek i szczypty soli, ubijamy na sztywno pianę i dodajemy ją do masy.
  • Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C.
  • Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked