Ciasto drożdżowe z owocami

Coś słodkiego….Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi…pycha 🙂 Oczywiście najważniejsza jest tu mąka, na której upieczemy ciasto! Zadbaj o zdrową mąkę ze zboża nie pryskanego chemią! Tylko wtedy takie ciasto będzie dla twojej rodziny zdrowe.

Ciasto drożdżowe w wersji z jabłkami

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki orkiszowej ekologicznej 
  • 250 ml mleka roślinnego lub krowiego, ale tylko od gospodarza, wiejskie, pełnotłuste.
  • 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek – nie marketowe!
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 9 g suchych drożdży (ekologicznych) lub świeżych (robimy rozczyn)
  • cynamon 
  • 4-5 jabłek ( w zależności od wielkości)
  • Opcjonalnie jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta – przed podaniem polej ciasto miodem lub posyp cukrem kokosowym

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy suche drożdże, szczyptę soli, mieszamy, dokładnie.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztrzepujemy, dodajemy roztopione masło z miodem, wszystko dodajemy do mąki, delikatnie wyrabiamy.
  • W wersji ze świeżymi drożdżami (Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, 1 łyżeczka miodu 🍯 (aby drożdże ruszyły), wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło klarowane z miodem, delikatnie mieszamy).
  • Gotowe ciasto w misce zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
  • Gdy ciasto podrośnie, przekładamy na stolicę z mąką, delikatnie rozwałkowujemy kształt ciasta do formy (u mnie blaszka z piekarnika) i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, na wierzch ciasta układamy pokrojone kawałki jabłka, lekko dociskając, oprószamy cynamonem, opcjonalnie możemy posypać cukrem kokosowym.
  • Pieczemy około 30 min w temp. 180 C .
  • Ciasto drożdżowe możemy robić z wiśniami, śliwkami, rabarbarem, jagodami, truskawkami lub z mieszanką owoców, zawsze smakuje rewelacyjnie:)

Ciasto drożdżowe w wersji z różnymi owocami (u mnie mieszanka ze słoików, czereśnie, wiśnie 🍒, czarna porzeczka). W tej wersji mleko zastępuje zsiadłym mlekiem. 😋 A owoce posypuję wiórkami kokosowymi.

Ciasto drożdżowe w wersji z wiśniami 🍒, mango i sezamem. 😋

Ciasto drożdżowe w wersji z truskawkami 🍓 i rabarbarem… I sezamem 😋

Ciasto drożdżowe z truskawkami 🍓 posypane cukrem kokosowym.. 😋

Pycha 😋




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked