Pyszne ciasto czekoladowe, bardzo aromatyczne, na zdjęciu w wersji z czerwoną porzeczką, ale rewelacyjnie smakuje również z borówkami, śliwkami, brzoskwiniami czy truskawkami. Zsiadłe mleko robię sama, bo jest to bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki.
Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 3 – 4 łyżki miodu
- 40 ml oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
- 200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
- 180 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- Pół łyżeczki cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Pół łyżeczki sody
- wanilia
- czerwona porzeczka (mrożona)
Przygotowanie:
- Jajka ubić razem z miodem i wanilią.
- Zsiadłe mleko wymieszać z rozpuszczonym tłuszczem, dodać ubite jajka, przesianą mąkę, kakao, cynamon, kardamon i sodę.
- Ciasto wylać do foremki, na wierzchu rozsypać owoce. Piec 40 minut w 180 C.