Ciastka z amarantusem

Z serii zdrowe słodycze….Pyszne ciasteczka, zdrowa przekąska dla każdego, do pracy, do szkoły czy na wycieczkę

Ciastka z amarantusem

Potrzebujemy:

  • 100 g ekspandowanego amarantusa 
  • 100 g migdałów
  • 50 g daktyli
  • 40 g rodzynek lub żurawiny 
  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g sezamu
  • 50-100 g miodu (ilość według uznania)
  • 100 g masła
  • około 100 ml (ilość wody dozujemy w zależności od tego, jak łączą się składniki)

Przygotowanie:

Migdały zmielić (ale nie na miazgę), daktyle pokroić. Do miski wsypujemy amarantus, zmielone migdały, rodzynki, sezam, płatki owsiane. W garnuszku roztapiamy masło i miód, dodajemy do suchych składników, dolewamy wodę, mieszamy składniki. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formujemy kwadrat (o grubości około 1-2 cm), wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia, temp 185 C przez około 25 minut. Po upieczeniu kroimy w kwadraty.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked