Szybkie i proste ciasteczka, bez cukru, bez nabiału …a bardzo smakowite i zdrowe!
Ciastka owsiane z orzechami
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki płatków owsianych z kiełkami
- 3 banany
- 3 daktyle
- 3-4 śliwki suszone
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- garść owoców goi.
Przygotowanie:
- Banany rozdrabniamy na miazgę. Wszystkie orzechy rozdrabniamy. Daktyle i śliwki drobno kroimy.
- Wszystkie składniki mieszamy — banany, płatki owsiane, daktyle, śliwki, owoce goi i orzechy, wyrabiamy masę, formujemy kulki i spłaszczamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy około 25 minut w temp. 185 C.
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
- Owies to bogactwo białka i zdrowych aminokwasów.
- W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz ,chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
- Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II