Chleb orkiszowy czysty

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Potrzebujemy:

  • 700 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 200 ml mleka migdałowego ( lub krowie, niepasteryzowane, od rolnika)
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży suszonych

Przygotowanie:

  • Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy mleko, wodę, sól, wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę z oliwek, ponownie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do obsypanej mąką formy, w której chlebek będzie rósł.
  • Chlebek odstawiamy na około 20-30 minut w ciepłe miejsce.
  • Gdy chlebek urośnie, przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia lub pieczemy formie, w której chleb wyrastał.
  • Piekarnik nagrzewamy do 240 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C i pieczemy 40 min.

.

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked