Chleb orkiszowy na suchych drożdżach.

Łatwy i szybki w przygotowaniu, chlebek codzienny 🙂

Potrzebujemy:

  • 400 ml wody przegotowanej (ostudzonej)
  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 9 g suszonych drożdży (kupuję w sklepie ekologicznym, drożdże bio)
  • Pół szklanki słonecznika
  • 2 łyżki babki płesznik.
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej.

Przygotowanie:

  • Do robota kuchennego lub miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy.
  • Do mąki z drożdżami, dodajemy słonecznik, babkę płesznik, sól i wlewamy wodę, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki, posypujemy słonecznikiem, pozostawiamy do ponownego delikatnego wyrośnięcia (około 10 min.), następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut, w temp. 200 C.
  • Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby skórka była miękka).




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked