Łatwy i szybki w przygotowaniu, chlebek codzienny 🙂
Potrzebujemy:
- 400 ml wody przegotowanej (ostudzonej)
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 9 g suszonych drożdży (kupuję w sklepie ekologicznym, drożdże bio)
- Pół szklanki słonecznika
- 2 łyżki babki płesznik.
- 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej.
Przygotowanie:
- Do robota kuchennego lub miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy.
- Do mąki z drożdżami, dodajemy słonecznik, babkę płesznik, sól i wlewamy wodę, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki, posypujemy słonecznikiem, pozostawiamy do ponownego delikatnego wyrośnięcia (około 10 min.), następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut, w temp. 200 C.
- Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby skórka była miękka).