Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy
Potrzebujemy:
- 200 ml wody przegotowanej ciepłej (niegorącej!)
- 200 ml zakwasu żytniego (jak zrobić zerknij TU)
- 200 g mąki żytniej białej ekologicznej (Typ 750)
- 300 g mąki orkiszowej ekologicznej (Typ 630)
- 1 łyżka babki płesznik
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do miski wylewamy wodę, zakwas, dodajemy mąkę, sól, babkę płesznik. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką.
- Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy je na odpoczynek, około godziny.
- Gotowe ciasto, jest dość sztywne alby uformować kule, którą przekładamy do obsypanego mąką koszyka (do wyrastania chleba), pozostawiamy na kolejne 2-3 godziny.
- Gdy chlebek jest już wyrośnięty, nastawiamy piekarnik na 240 C (do środka piekarnika wstawiam zawsze mały pojemnik z wodą, aby pieczenie odbywało się z parą, dzięki temu skórka będzie miękka, a struktura chleba nie będzie wysuszona).
- Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, przekładamy chlebek z koszyka na papier do pieczenia i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy chlebek jest już w środku, obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy 40 min.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.