Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy

Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy

Potrzebujemy:

  • 200 ml wody przegotowanej ciepłej (niegorącej!)
  • 200 ml zakwasu żytniego (jak zrobić zerknij TU)
  • 200 g mąki żytniej białej ekologicznej (Typ 750)
  • 300 g mąki orkiszowej ekologicznej (Typ 630)
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Do miski wylewamy wodę, zakwas, dodajemy mąkę, sól, babkę płesznik. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką.
  • Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy je na odpoczynek, około godziny.
  • Gotowe ciasto, jest dość sztywne alby uformować kule, którą przekładamy do obsypanego mąką koszyka (do wyrastania chleba), pozostawiamy na kolejne 2-3 godziny.
  • Gdy chlebek jest już wyrośnięty, nastawiamy piekarnik na 240 C (do środka piekarnika wstawiam zawsze mały pojemnik z wodą, aby pieczenie odbywało się z parą, dzięki temu skórka będzie miękka, a struktura chleba nie będzie wysuszona).
  • Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, przekładamy chlebek z koszyka na papier do pieczenia i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy chlebek jest już w środku, obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy 40 min. 
  • Upieczony chleb studzimy na kratce.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked