Chleb gryczany na drożdżach

Pyszny zdrowy chleb gryczany, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek możemy przygotować z gotowej mąki gryczanej lub z mielonej kaszy gryczanej (niepalonej).

Chleb gryczany na drożdżach

Ptrzebujemy:

  • 400 ml mleka roślinnego (kokosowe, owsiane, migdałowe)
  • 30 dag świeżych drożdży
  • pół łyżeczki miodu
  • 400 g mąki gryczanej + 3 łyżki do zaczynu drożdżowego
  • pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Do pojemnika wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  • Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy słonecznik, siemię lniane, sól , wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • Chlebek wkładamy do ciepłego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked