Pyszny zdrowy chleb gryczany, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Chlebek możemy przygotować z gotowej mąki gryczanej lub z mielonej kaszy gryczanej (niepalonej).
Chleb gryczany na drożdżach
Ptrzebujemy:
- 400 ml mleka roślinnego (kokosowe, owsiane, migdałowe)
- 30 dag świeżych drożdży
- pół łyżeczki miodu
- 400 g mąki gryczanej + 3 łyżki do zaczynu drożdżowego
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
- pół szklanki pestek słonecznika
- 2-3 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Do pojemnika wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
- Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy słonecznik, siemię lniane, sól , wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Chlebek wkładamy do ciepłego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 C.