Pyszna przekąska lub dodatek do kolacji! Babeczki jajeczno-warzwne to syty i bardzo smaczny posiłek, łatwy do przygotowania z prostych składników.
Babeczki jajeczno-warzwne
Potrzebujemy :
- Około 4-5 jajek (ilość w zależności od potrzeby)
- Szpinak
- Groszek
- Kawałek mięska np. szynka lub mięso z rosołu. Jeżeli chcemy użyć wędlinę kupioną w sklepie, pamiętaj, aby nie miała w składzie żadnych dodatków i konserwantów ‼️ Oczywiście możemy zrezygnować z tej pozycji i zrobić babeczki tylko warzywne, dodając w to miejsce np. paprykę czerwoną 🙂
- Około 2 łyżki śmietanki zwierzęcej lub roślinnej z orzechów nerkowca, jak zrobić zerknij TU
- Sól, pieprz, papryka słodka,
- Papilotki / papier do pieczenia
Przygotowanie :
- Przygotowujemy papilotki. Ja robię je sama z papieru do pieczenia, wtedy mam pewność, że nic się nie przyklei do papierka.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i przyprawy, roztrzepujemy składniki.
- Do każdego papilotka wkładamy kolejno, szpinak, groszek, mięso, zalewamy masą jajeczną i od razu wkładamy do piekarnika, zapiekamy do zrumienienia w 180 C, około 25 minut.
Podobnie możemy zrobić babeczki jajeczno-szpinakowe
Potrzebujemy :
- 5-6 jajek
- 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego – u mnie pozostałość z wyciskania soku ze świeżego szpinaku, ale może być też szpinak rozmrożony.
- 3 pieczarki
- 0,5 papryki
- 1-2 łyżki śmietanki-u mnie z orzechów nerkowca
- 1-2 łyżki Masła klarowanego lub olej kokosowy
- Sól i pieprz
- Papilotki na babeczki lub papier do pieczenia
Przygotowanie :
- Ja sama robię papilotki z papieru do pieczenia, wtedy ładnie nic się nie przykleja.
- Do każdej papilotki wkładamy, po 2-3 kawałki pieczarki, papryki.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy, przeciśnięty czosnek, szpinak, śmietankę, tłuszcz, sól i pieprz, mieszamy, wlewamy po kilka łyżek do każdej papilotki, od razu wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy około 25 min.
- Takie babeczki są fajnym dodatkiem do posiłku lub jako przekąska do pracy lub szkoły.
Idealnie do babeczek szpinakowych pasuje sałatka z kiszonej kapusty z owocami i orzechami…Wypróbuj koniecznie 🙂