Jak dla mnie najsmaczniejsze ćwikła !! Smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych, w których gotujemy buraki i tracimy ich cenne właściwości . Spróbujcie na pewno pokochacie 🙂
Ćwikła z kiszonych buraków
Potrzebujemy:
- Pulpę z koszonych buraków – Uzyskuję ją po przepuszczeniu buraków przez wyciskarkę, sok wypijam, lub dodaję do barszczu na surowo lub barszczu tradycyjnego. Można oczywiście po prostu zetrzeć kiszone buraczki.
- Chrzan
Przygotowanie:
Łączymy składniki – ilości według uznania 🙂
Zdrowotne właściwości kiszonek :
- Źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, i soli mineralnych , fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
- Błonnik polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacniają nam organizm, chronią przed infekcjami.
- Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie, chronią przed rakiem żołądka i jelit.
- Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
- Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
- Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu
- Witamina K pomaga w gojeniu ran.
- Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
- Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
- Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych kiszonki są super lekarstwem na kaca.