Ćwikła z kiszonych buraków

Jak dla mnie najsmaczniejsze ćwikła !! Smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych, w których gotujemy buraki i tracimy ich cenne właściwości . Spróbujcie na pewno pokochacie 🙂

Ćwikła z kiszonych buraków

Potrzebujemy:

  • Pulpę z koszonych buraków – Uzyskuję ją po przepuszczeniu buraków przez wyciskarkę, sok wypijam, lub dodaję do barszczu na surowo lub barszczu tradycyjnego. Można oczywiście po prostu zetrzeć kiszone buraczki.
  • Chrzan

Przygotowanie:

Łączymy składniki – ilości według uznania 🙂

Zdrowotne właściwości kiszonek :

  • Źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K,   i soli mineralnych , fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
  • Błonnik polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacniają nam organizm, chronią przed infekcjami.
  • Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje  i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie, chronią przed rakiem żołądka i jelit.
  •  Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
  • Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B –  chronią nas przed anemią.
  • Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu
  • Witamina K pomaga w gojeniu ran.
  •  Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
  •  Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
  • Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych kiszonki są super  lekarstwem na kaca.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked