Fajny pomysł na kotlety z wykorzystaniem pulpy z marchewki po wyciśniętym soku. U nas w domu świeżo wyciśnięty sok to podstawa! Dlatego staram się wykorzystywać resztki, aby nie wyrzucać dobrych wartościowych produktów.
Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej
Potrzebujemy :
- Około 350 g startej drobno marchewki 🥕 – ja wykorzystuje tu pulpę po wyciśniętym soku.
- Około 350 g kaszy gryczanej ugotowanej
- Garść słonecznika lub pestek dyni
- 2-3 łyżki siemienia lnianego
- 4 daktyle
- Około 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- Przyprawy : lubczyk, oregano, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz.
Przygotowanie :
- Daktyle zalewamy około 50 ml wody, miksujemy na musik.
- Do miski wrzucamy marchew, kaszę gryczaną, siemię lniane, pestki dyni, orzechy, mus z daktyli, płatki drożdżowe, przyprawy, mieszamy, dzielimy na pół, jedną cześć miksujemy i mieszamy z pozostałą częścią, aby łatwiej było wyrabiać kotlety.
- Formujemy kotleciki układamy, na papierze do pieczenia. Kotlety możemy też posypać słonecznikiem, sezamem, czarnuszką lub siemieniem lniany.
- Pieczemy około 25 minut w 180 C.
- Kotlety świetnie smakują w towarzystwie surówek, polane sosem pomidorowo -paprykowym, sosem grzybowym lub z surowym bigosem.