Lubię bigos tradycyjny, ale niestety nie jest on dobry dla mojego organizmu 🙁 Po wielu praktykach zdrowotnych już wiem, że to, co wkładamy do naszego organizmu w postaci posiłku, będzie naszym odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia. Pokarm zdrowy to pokarm najmniej przetworzony, więc jeśli nie możemy się rozstać z ugotowanym obiadem, w którym niestety zabijamy większość odżywczych witamin to przynajmniej starajmy się, dodawać do takiego posiłku, pokarm surowy, który odżywi nam organizm. Dlatego też, robię teraz wersję surową bigosu i o dziwo jest naprawdę smaczny. Wypróbuj zdrową wersję bigosu, smak naprawdę cię zaskoczy 🙂
Bigos z grzybami na surowo
Potrzebujemy:
- 2 szklanki kiszonej kapusty z marchewką
- Grzyby – ja robię zazwyczaj z pieczarkami lub boczniakami, których nie muszę długo przygotowywać i są bezpieczne dla dzieci.
- Pieczarki lub boczniaki , oczyszczam podduszam delikatnie na patelni.
- Oczywiście mogą też być grzyby leśne, tylko musimy je wcześniej odpowiednio przygotować, oczyścić i ugotować.
Składniki na sos pomidorowy
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- około 20 cm selera naciowego
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 8-10 wypestkowanych , suszonych daktyli
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- szczypta kminku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przygotowany w ten sposób sos, mieszamy z kapustą i grzybami. Odstawiamy na około pół godziny na połączenie się smaków lub wkładamy do piekarnika na 40 C (lub dehydratora) na około 20-30 min do podgrzania.
Przepis zaczerpnięty z książki – Odżywianie na surowo – Jest odrobine zmodyfikowany pod moje potrzeby, w oryginale są suszone kurki 🙂