Kto z nas nie lubi pierogów… Możemy tu fantazjować z przeróżnym farszem, słonym, słodkim i owocowym. Moje dzieciaki mogą zjeść nieskończoną ilość, nie wspomnę już o mężu 🙂 Ja, mimo iż nie jem za bardzo węglowodanów, też czasami się skuszę, ale najważniejsze w tej potrawie są składniki, to dzięki nim potrawa zalicza się do zdrowych lub mało zdrowych posiłków.
Na pierwszym miejscu jest oczywiście mąka, najlepiej ze sprawdzonego polskiego gospodarstwa ekologiczna, i oczywiście farsz, z czego by nie był, koniecznie składniki BIO i nie chodzi mi tu o znaczek, (BIO), chodzi o pochodzenie i źródło! Bez problemu dostaniemy kasze, owoce czy ser od rolnika, który nie stosuje w swoim gospodarstwie chemii… tylko chęci tu potrzeba, aby znaleźć raz takie źródło i czerpać z niego na co dzień. Dzięki temu rodzina będzie zdrowsza, a jednocześnie wspieramy naszych polskich rolników. Kasze i mąki z produkcji przemysłowej to trucizna dla naszych organizmów.
Pierogi z kaszą jaglaną
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 560 g mąki orkiszowej eko
Farsz:
- Kasza jaglana ugotowana (ilość według gustu) – jak ugotować zerknij TU
- 2 cebule (usmażone na złoto) – najlepiej na smalcu lub oleju kokosowym
- Koperek
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wkładamy do miksera i wyrabiamy ciasto lub samodzielnie robimy to w misce.
- Cebulę smażymy na rumiano, dodajemy do ugotowanej kaszy jaglanej, dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz, mieszamy i mamy farsz gotowy.
- Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić kółka na pierogi, nakładać farsz i zlepiać.
- Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Do farszu można dodać również biały ser.