Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-10 ziemniaków (ilość w zależności od wielkości ziemniaków i preferowanej gęstości zupy)
- około 7 sztuk ogórków kiszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Koperek (świeży lub suszony)
- Lubczyk, sól kłodawska, pieprz.
- Masło klarowane
- Garść orzechów nerkowca.
Przygotowanie:
- Do miseczki lub kubka, wsypujemy garść orzechów nerkowca, zalewamy wodą.
- Kiszone ogórki ścieramy na grubych oczkach, przekładamy do garnuszka, podlewamy delikatnie wodą i dusimy około 10 minut.
- W garnku na tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę.
- Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do zrumienionej cebuli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, chwilę razem podsmażamy.
- Następnie wlewamy ok. 1,5-2 litry wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy podduszone ogórki kiszone.
- Orzechy odcedzamy z wody i zalewamy świeżą, około 100 ml i miksujemy na gładką śmietankę, dolewamy do zupy, zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę gotowanej wody.
- Na końcu dodajemy koperek i dosmaczamy solą, pieprzem i czosnkiem.