Czy wiesz że…
- W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów.
- Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwę z oliwek.
- Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.
➡️Sos pomidorowo-paprykowy, pasuje do każdej potrawy :O)
➡️Rewelacyjny w smaku, szybki w przygotowaniu, zdrowy zamiennik ketchupu!
Sos z pomidorów i papryki
Potrzebujemy :
- 1 cebulę
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów bez skórki lub około 400 ml przecieru pomidorowego
- 1-2 papryki
- Poł łyżeczki bazylii
- Sól i pieprz
- Olej kokosowy
Przygotowanie :
- W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek , dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, bazylię, sól i pieprz, chwilę dusimy, a następnie dokładnie miksujemy składniki, doprawiamy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie !