❤️Tort owocowa uczta …Idealny na każdą okazję… Pyszny i kolorowy, szybki w przygotowaniu, zmysłowa owocowa uczta…
Potrzebujemy:
➡️Biszkopt
- 5 jajek – wiejskie od szczęśliwych kurek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 5 łyżek mąki orkiszowej EKOLOGICZNEJ z polskiego gospodarstwa.
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białko ubijamy, gdy robi się już sztywna piana, dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno.
- Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, delikatnie mieszamy, przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 25 min w temp 180 C.
➡️Krem z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 3 garście orzechów nerkowca (które wcześniej musimy namoczyć około 2 godziny )
- 6 -7 daktyli (również wcześniej namoczone)
Przygotowanie:
- Orzechy i daktyle razem dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.
- Jeśli chcemy mieć czekoladowy krem, dodajemy w czasie miksowania kakao – ekologiczne!
❤️ Wierzch ciasta smarujemy kremem z orzechów nerkowca, na którym układamy wszystkie dowolne owoce tj. truskawki, poziomki, borówki, kiwi, mango, banany, maliny, jeżyny…