Tort owocowy – orkiszowy z kremem z orzechów nerkowca.

❤️Tort owocowa uczta …Idealny na każdą okazję… Pyszny i kolorowy, szybki w przygotowaniu, zmysłowa owocowa uczta…

Potrzebujemy:

➡️Biszkopt

  • 5 jajek – wiejskie od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżek mąki orkiszowej EKOLOGICZNEJ z polskiego gospodarstwa.

Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białko ubijamy, gdy robi się już sztywna piana, dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno.
  • Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, delikatnie mieszamy, przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 25 min w temp 180 C.

➡️Krem z orzechów nerkowca

Potrzebujemy:

  • 3 garście orzechów nerkowca (które wcześniej musimy namoczyć około 2 godziny )
  • 6 -7 daktyli (również wcześniej namoczone)

Przygotowanie:

  • Orzechy i daktyle razem dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.
  • Jeśli chcemy mieć czekoladowy krem, dodajemy w czasie miksowania kakao – ekologiczne!

❤️ Wierzch ciasta smarujemy kremem z orzechów nerkowca, na którym układamy wszystkie dowolne owoce tj. truskawki, poziomki, borówki, kiwi, mango, banany, maliny, jeżyny…


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked