♥️Pyszne malinki najlepiej smakują w sezonie…pełne witamin i antyoksydantów…
Jedzmy na zdrowie !
📍 Jak zachować trochę malinowego lata na zimę? Moja babcia i mama robiła bardzo dużo soków na zimę, ale niestety z ogromną ilością cukru 🙁
📍Ja mam inne do tego podejście uważam, że absolutnie nie ma takiej potrzeby… Możemy zrobić je tak samo, bez dodatku tony cukru, a będą równie smaczne i na pewno zdrowsze!
Maliny mrożone
- Najszybszy sposób na maliny w zimie:)
- Mrozimy rozkładając na tackach, aby owoce nie były zlepione w jedną bryłę.
- Tackę zapełniamy malinami, wkładamy do zamrażarki na około godzinę, następnie przekładamy do wyznaczonego pojemnika. W taki sposób nie będą sklejone i możemy brać taką ilość jaką w danej chwili chcemy.
- Oczywiście potrzebne jest miejsce w zamrażarce, jeśli jest ciężko, to zostają nam słoiki. 😋
- Idealne do ciast, deserów i zup owocowych♥️
➡️Maliny na słodko (z pestkami)
Potrzebujemy:
- Maliny
- ksylitol lub miód
Przygotowanie:
- Maliny myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy ksylitol lub miód, w takiej ilości jakiej nam odpowiada smak, całość zostawiamy na 1-2 godz.
- Następnie maliny zagotowujemy i rozlewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, pasteryzujemy.
Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.
➡️Sok z malin
Potrzebujemy:
- Maliny
Przygotowanie:
- Maliny myjemy, wrzucamy do garnka, rozgniatamy bardzo solidnie, zostawiamy, zostawiamy na około godzinę, aby bardziej uwolnił się sok, następnie, przecedzamy przez czystą gazę, oddzielając sok od pestek.
- Wyciśnięty sok doprowadzamy do wrzenia (Nie gotujemy!) i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków.
- Utrwalamy w pasteryzacji.
Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.
➡️Maliny w sosie własnym
Potrzebujemy:
- Maliny
- Małe słoiki
Przygotowanie:
- Słoiki wyparzamy
- Maliny myjemy i wkładamy do słoików, dociskając porządnie łyżką, zakręcamy.
- Wstawiamy do garnka, na pasteryzację.
Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.