Szarlotka to stanowczo ulubione moje ciasto może dlatego, że kocham jabłka ❤️
➡️Przedstawiam szarlotkę, która bardzo często gości w moim domu, na mące żytniej razowej. Dlaczego taka mąka? Po pierwsze dlatego, że zawsze mam ją pod ręką, ze względu na to, że piekę często chleb żytni 🙂 Po drugie jest pyszna! A po trzecie jest to znacznie zdrowsza wersja słodkiego deseru! ➡️Oczywiście bezwarunkowo musi być to mąka z pewnego źródła!! Mąka ekologiczna-z polskiego gospodarstwa ekologicznego!! Która powstaje z niepryskanego zboża !!!!
❤️Szarlotka na mące żytniej
Potrzebujemy:
- 300 g mąki żytniej razowej lub białej (ekologicznej)
- Okolo 70 g oleju kokosowego ekologicznego
- 3 żółtka + białka osobno
- 1 łyżka miodu 🍯
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Wanilia
➡️Nadzienie : 5 jabłek, garść rodzynek, szczypta cynamonu i kardamonu.
➡️Na wierzch:
- 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżka miodu, 2 łyżki kakao ekologicznego, garść rodzynek garść orzechów włoskich (lekko rozdrobnionych), odrobinę wody.
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, wkładamy do garnuszka, dodajemy rodzynki, cynamon i kardamon, dusimy z około 5 min, aż jabłka będą się delikatnie rozpadać.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, żółtka, miód i przyprawy, mieszamy składniki, ciasto rozcieramy w dłoniach, ma pozostać sypkie, ale przy zgniataniu dłonią powinno się ze sobą sklejać.
- Gotowe wymieszane ciasto, rozsypujemy równomiernie na firmę (forma wyłożona papierem do pieczenia, najlepiej sprawdza się tu forma na tarte), pozostawiając jedną garść w misce – będzie potrzebna na wierzch. Delikatnie dociskamy, wstawiamy formę na 20 minut do lodówki.
- Formę z ciastem wykładamy z lodówki, podpiekamy spód, na rumiano (około 15 minut).
- Do odłożonej garści ciasta dodajemy wiórki kokosowe, kakao, rodzynki, orzechy, dodajemy odrobinę wody aby się delikatnie kleiło ciasto.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Na podpieczony spód, wykładamy uprażone jabłka, ubite białka, posypujemy przygotowaną warstwą z kakaem.
- Pieczemy w 180 C przez 40 min.
➡️Ciasto możemy też polać ZDROWĄ czekoladą ♥️
😋Jak zrobić zdrową czekoladę?
➡️Czekolada na ciasto ale nie tylko, możemy ją zrobić jako słodycze dla dziecka 🙂
Potrzebujemy:
- Kakao (ekologiczne)
- miód prawdziwy
Przygotowanie:
- Do rondelka bierzemy tyle miodu, ile chcemy mieć czekolady, kakaa wsypujemy tak, aby odpowiadała nam konsystencja, w zależności czy potrzebujemy czekolady do polania czy do zastygnięcia jako słodycz.
- Mód roztapiamy, wsypujemy kakao, intensywnie mieszamy, robimy czekoladę rzadką i polewamy ciasto (robiąc zygzaki) lub bardzo gęstą czekoladę i przekładamy na papier do pieczenia, jak ostygnie kroimy w kwadraciki.
Ziarna żyta są bogactwem wielu składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Wysoka zawartość fitoestrogenów obniża ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.
https://biobabalscy.pl/produkt/maka-razowa-zytnia-bio-typ-2000-1kg/