Orzeźwiający i pyszny koktajl 🍹 z bardzo cennych borówek, które są bogactwem antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. W sezonie możemy pozwolić sobie na obżarstwo nimi 🙂
➡️Koktajl z maślanki i borówek
Potrzebujemy :
- Maślankę – ja robię sama❤️ jak zrobic zerknij TU
- Banan
- Borówki
Przygotowanie :
- Produkty umieszczamy w mikserze i dokladnie rozdrabniamy, smacznego 😋
➡️ Maślanka
- W 100 g maślanki jest tylko 56 kcal !
- Jest lekkostrawna! Laktoza pochodząca z maślanki jest lepiej tolerowana niż ta w mleku, ponieważ rozkłada się przez obecne w maślance bakterie fermentacji mlekowej.
- Wysoką zawartość lecytyny, białka i soli mineralnych.
- Źródło kwasu mlekowego — naturalny probiotyk! Sprawia, że w przewodzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe.
- Złoty środek na łagodzenie zgagi odkwasza organizm i wspomaga go przy dolegliwościach gastrycznych.
- Maślanka jest również źródłem witaminy B2 (spiera nasz układ nerwowy, odpornościowy i chroni wzrok. Jeśli nasza cera jest pozbawiona blasku, mamy skłonność do zajadów, a włosy zaczynają nadmiernie wypadać, to znak, że brakuje nam witaminy B2).
- Pomaga zwalczać stres oraz wpływa na wzrost komórek nerwowych.
- Dba o układ kostny (duża ilość wapnia), chroni organizm przed rozwojem osteoporozy.
➡️ Dlaczego powinniśmy jeść borówki?
- Borówka amerykańska jest istną bombą witaminową. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K i PP. Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, C i E, których borówka ma kilka razy więcej od innych warzyw i owoców. W 100 gramach borówek można znaleźć 9,7 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy E oraz 54 IU witaminy A!
- Owoc zawiera zawierają również sole mineralne m.in. wapń, potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk i mangan. Sto gramów borówek ma 90 mg potasu, 10 mg fosforu, 6 mg wapnia i tyle samo sodu oraz 5 mg magnezu.
- Borówki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe!
- Występujące w borówce garbniki mają działanie bakteriobójcze i ściągające.
- Występujący w borówce błonnik usprawnia pracę jelit i poprawia przemianę materii.
- Wspomagają detoksykację organizmu oraz działają przeciwzapalnie.
- Posiadają niski indeks glikemiczny.
- Polecana dla osób z problemami trawiennymi — Idealna w leczeniu biegunki
- Zawiera kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy, a także wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
- Reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt — dobra dl a osób na diecie!
- Badania wykazują, że zawartość antocyjanów ma korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy, czyli wykazuje działanie przeciwcukrzycowe.
- Borówki amerykańskie łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe (hepatocyty) przed uszkodzeniem, co w istotny sposób chroni wątrobę przed włóknieniem.
- Działa przeciwzapalnie, odtruwając i usuwając toksyny z organizmu.
- Borówki pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu, co pozwala na dłużej zachować pełną sprawność umysłową. A to dzięki flawonoidom, które usprawniają istniejące połączenia w mózgu i stymulują jego regenerację.
- Regularne spożywanie tych jagód poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co wpływa na produkcję kolagenu przez naszą skórę. A im więcej kolagenu, tym większa jędrność skóry a My jesteśmy piękniejsi!
- Znajdujący się w borówce kwas elagowy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych płuc i krtani.
- Borówki mają dobroczynny wpływ na wzrok — poprawia ostrość widzenia, wspomaga leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka.