Koktajl z maślanki i borówek

Orzeźwiający i pyszny koktajl 🍹 z bardzo cennych borówek, które są bogactwem antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. W sezonie możemy pozwolić sobie na obżarstwo nimi 🙂

➡️Koktajl z maślanki i borówek

Potrzebujemy :

  • Maślankę – ja robię sama❤️ jak zrobic zerknij TU
  • Banan
  • Borówki

Przygotowanie :

  • Produkty umieszczamy w mikserze i dokladnie rozdrabniamy, smacznego 😋

➡️ Maślanka

  • W 100 g maślanki jest tylko 56 kcal !
  • Jest lekkostrawna! Laktoza pochodząca z maślanki jest lepiej tolerowana niż ta w mleku, ponieważ rozkłada się przez obecne w maślance bakterie fermentacji mlekowej.
  • Wysoką zawartość lecytyny, białka i soli mineralnych. 
  • Źródło kwasu mlekowego — naturalny probiotyk! Sprawia, że w przewodzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe.
  • Złoty środek na łagodzenie zgagi odkwasza organizm i wspomaga go przy dolegliwościach gastrycznych.
  • Maślanka jest również źródłem witaminy B2 (spiera nasz układ nerwowy, odpornościowy i chroni wzrok. Jeśli nasza cera jest pozbawiona blasku, mamy skłonność do zajadów, a włosy zaczynają nadmiernie wypadać, to znak, że brakuje nam witaminy B2).
  • Pomaga zwalczać stres oraz wpływa na wzrost komórek nerwowych.
  • Dba o układ kostny (duża ilość wapnia), chroni organizm przed rozwojem osteoporozy.

➡️ Dlaczego powinniśmy jeść borówki?

  • Borówka amerykańska jest istną bombą witaminową. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K PP. Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, C i E, których borówka ma kilka razy więcej od innych warzyw i owoców. W 100 gramach borówek można znaleźć 9,7 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy E oraz 54 IU witaminy A!
  • Owoc zawiera zawierają również sole mineralne m.in. wapń, potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk i mangan. Sto gramów borówek ma 90 mg potasu, 10 mg fosforu, 6 mg wapnia i tyle samo sodu oraz 5 mg magnezu.
  • Borówki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe!
  • Występujące w borówce garbniki mają działanie bakteriobójcze i ściągające.
  • Występujący w borówce błonnik usprawnia pracę jelit poprawia przemianę materii.
  • Wspomagają detoksykację organizmu oraz działają przeciwzapalnie.
  • Posiadają niski indeks glikemiczny.
  • Polecana dla osób z problemami trawiennymi — Idealna w leczeniu biegunki
  • Zawiera kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy, a także wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
  • Reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt — dobra dl a osób na diecie!
  • Badania wykazują, że zawartość antocyjanów ma korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy, czyli wykazuje działanie przeciwcukrzycowe.
  • Borówki amerykańskie łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe (hepatocyty) przed uszkodzeniem, co w istotny sposób chroni wątrobę przed włóknieniem.
  • Działa przeciwzapalnie, odtruwając i usuwając toksyny z organizmu.
  • Borówki pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu, co pozwala na dłużej zachować pełną sprawność umysłową. A to dzięki flawonoidom, które usprawniają istniejące połączenia w mózgu i stymulują jego regenerację.
  • Regularne spożywanie tych jagód poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co wpływa na produkcję kolagenu przez naszą skórę. A im więcej kolagenu, tym większa jędrność skóry a My jesteśmy piękniejsi!
  • Znajdujący się w borówce kwas elagowy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych płuc i krtani.
  • Borówki mają dobroczynny wpływ na wzrok — poprawia ostrość widzenia, wspomaga leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked