Sos szpinakowy gości u mnie bardzo często, przede wszystkim dlatego, że jest pyszny a do tego prosty i szybki w przygotowaniu! Sos ze szpinaku możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu (do makaronu, kaszy, mięsa, ryby, zapiekanek).
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 1 woreczek szpinaku mrożonego lub świeżego.
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka roślinna gęsta (u mnie z orzechów nerkowca) lub zwierzęca wiejska pełnotłusta.
- Mało klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmrożony szpinak, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę, aż cały nam ładnie się rozmrozi.
- Następnie dodajemy czosnek, sól i miksujemy razem, dodajemy śmietankę i gotowe.
Propozycje wykorzystania sosu ze szpinaku…