Sos pomidorowy

Czy wiesz że…

  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. 
  • Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwę z oliwek.
  • Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.

Sos pomidorowy, pasuje do każdej potrawy :O)

Rewelacyjny w smaku, szybki w przygotowaniu, zdrowy zamiennik ketchupu!

Potrzebujemy :

  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Około 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej lub w sezonie świeże pomidory – bez skórki!
  • 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca lub prawdziwej wiejskiej.
  • Poł łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz
  • Olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie :

  • W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek, dodajemy przecier, bazylię, sól i pieprz, chwilę podduszamy razem, dodajemy śmietankę, dokładnie miksujemy składniki i gotowe! Smakuje rewelacyjnie 🙂

Pomidory są bardzo wartościowym warzywem oprócz cennego likopenu zawiera:

  • Witamina A, E, K, C, witaminy z grupy B (B1tiamina, B2 ryboflawina, B3 niacyna, B6 pirydoksyna), B9 kwas foliowy)
  • oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas (duże ilości 237 mg), cynk, sód.
  • Pomidory są niskokaloryczne 100 g pomidorów to 15 kcal, idealne dla osób na dietach, ponadto posiadają właściwości alkalizujące (zasadotwórcze).
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera naszą odporność. 
  • Dzięki witaminie A E dba o nasze oczy, skórę, paznokcie.
  • Dzięki witaminie K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.
  • Dzięki witaminom z grupy B reguluje i dba o cały układ nerwowy.
  • Występujące w pomidorach sole bromu działają uspokajająco na nerwy.

Cudowne pachnące pomidory, kiedy sezon się kończy, wkładajmy w słoiczki jak najwięcej, aby w zimie mieć zapas ich cennych właściwości.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked