Czy wiesz że…
- W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów.
- Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwę z oliwek.
- Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.
Sos pomidorowy, pasuje do każdej potrawy :O)
Rewelacyjny w smaku, szybki w przygotowaniu, zdrowy zamiennik ketchupu!
Potrzebujemy :
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- Około 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej lub w sezonie świeże pomidory – bez skórki!
- 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca lub prawdziwej wiejskiej.
- Poł łyżeczki bazylii
- Sól i pieprz
- Olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie :
- W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek, dodajemy przecier, bazylię, sól i pieprz, chwilę podduszamy razem, dodajemy śmietankę, dokładnie miksujemy składniki i gotowe! Smakuje rewelacyjnie 🙂
Pomidory są bardzo wartościowym warzywem oprócz cennego likopenu zawiera:
- Witamina A, E, K, C, witaminy z grupy B (B1tiamina, B2 ryboflawina, B3 niacyna, B6 pirydoksyna), B9 kwas foliowy)
- oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas (duże ilości 237 mg), cynk, sód.
- Pomidory są niskokaloryczne 100 g pomidorów to 15 kcal, idealne dla osób na dietach, ponadto posiadają właściwości alkalizujące (zasadotwórcze).
- Dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera naszą odporność.
- Dzięki witaminie A E dba o nasze oczy, skórę, paznokcie.
- Dzięki witaminie K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.
- Dzięki witaminom z grupy B reguluje i dba o cały układ nerwowy.
- Występujące w pomidorach sole bromu działają uspokajająco na nerwy.
Cudowne pachnące pomidory, kiedy sezon się kończy, wkładajmy w słoiczki jak najwięcej, aby w zimie mieć zapas ich cennych właściwości.