💓Placek czekoladowy, bardzo mokry, nie wygląda pięknie, nie rośnie duży, ale uzależnia ..:) Mój ulubiony deser z kaszy jaglanej . Najlepiej upiec go wieczorem, bo musi odstać kilka godzin, aby dobrze stężał . Szybki w przygotowaniu, zdrowy i bardzo smaczny. Placek możemy podać w towarzystwie świeżych owoców, wtedy smakuje jeszcze lepiej 🙂 To pyszny deser czekoladowy… który możemy jeść bez wyrzutów sumienia …
Placek z kaszy jaglanej – czekoladowy
Potrzebujemy:
- około 450 g kaszy jaglanej ekologicznej – ugotowanej (Jak ugotować zerknij TU)
- 250 ml mleka zsiadłego – Ja robię sama zsiadłe mleko z mleka niepasteryzowanego wiejskiego ( jak zrobić ZERKNIJ TU) jeśli natomiast nie mam swojego zsiadłego mleka zastępuje go mlekiem migdałowym (jak zrobić mleko migdałowe ZERKNIJ TU) lub kokosowe (jak zrobić mleko kokosowe ZERKNIJ TU) – jeśli dodaję mleko , to zwiększam ilość kaszy o 50-100 g.
- 3 jajka wiejskie
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
- Uzyskaną masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu musi odstać kilka godzin, świeży się rozpada. Najlepiej upiec go wieczorem, aby na rano był gotowy lub z rana, aby na wieczór był deserem 🙂
- Pieczemy 40 min w temp. 180 C.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.