Z serii obiady bezmięsne…
Kotlety z ziemniaków to szybki i tani obiad, syty i bardzo smaczny, możemy je robić z różnymi dodatkami, świeżymi sałatami, surówkami, zawsze wychodzą pyszne.
Kotlety z ziemniaków i twarogu
Potrzebujemy :
- Ugotowane ziemniaki (ilość według własnych potrzeb)
- Twaróg wiejski z mleka ekologicznego.
- Koperek lub szczypiorek
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 – 3 cebule
- Sól kłodawska i pieprz
- Tłuszcz do smażenia : smalec, olej rzepakowy tylko produkcji ekologicznej lub masło klarowane.
- Panierka – 2 łyżki mąki z ciecierzycy i 2 łyżki płatków drożdżowych. Panierką może być również, kasza manna ekologiczna lub mąka ziemniaczana.
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w kostkę i zrumieniamy na tłuszczu.
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy twaróg, cebulę, czosnek, koperek, sól i pieprz, mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w panierce, smażymy na rumiano z obu stron.
Idealnie do ziemniaczanych kotletów pasują buraczki z jabłkiem na ciepło.
Kotlety z ziemniaków i sera koziego
Potrzebujemy :
- Ugotowane ziemniaki (ilość według własnych potrzeb)
- Ser kozi naturalny (lub feta kozia) – gospodarstwo ekologiczne.
- Szczypiorek
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól kłodawska i pieprz
- Masło klarowane lub smalec do smażenia
- Panierka – 2 łyżki mąki z ciecierzycy i 2 łyżki płatków drożdżowych. Panierką może być również, kasza manna ekologiczna lub mąka ziemniaczana.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.
- Cebulę posiekać i usmażyć na złoto.
- Do miski z ziemniakami dodać usmażoną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz, delikatnie wyrabiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce, smażymy chwilę na złoto.
Dlaczego warto jeść ziemniaki ?
- Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
- Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
- Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż.