Pyszny, słodziutki koktajl dla małych i dużych 🙂 egzotyczne mango, słodki banan, soczyste jabłko i orzeżwiająca cytryna!
Potrzebujemy:
- 0,5 mango
- 1 jabłko
- 1 banan
- 0,5 cytryny (lub mniej)
- woda (ilość według gustu)
Przygotowanie:
Wszystkie produkty umieszczamy w blenderze, dolewamy wody (ilość według gustu, miksujemy na gładko.
Krótko o ich wspaniałości…
➡️Mango
- Mango w 100 g ma 60 kcal.
- Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
- Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
- Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
- Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
- Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
- Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.
➡️Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
➡️Banany
- Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
- Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku.
- Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.
➡️Cytryna
- Źródło witaminy C, B, B1, B6, B9, E,
- Minerałów: potas, magnez, sód, wapń, żelazo i beta-karoten.
- Sok z cytryny ma właściwości odkażające i silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu (polecane picie na czczo wody z cytryną)
- Zawiera polifenole (przeciwutleniacze) wspomaga leczenie nowotworowe.
- Zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego,
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.
- Zwalcza zgagę.
- Zawartość witamin wspomaga naszą odporność.
- Pobudza perystaltykę jelit, poprawia przemianę materii.
- Uszczelnia naczynia krwionośne i ochrania błony śluzowe, dzięki czemu hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów.