Cudownie leczniczy sok z selera naciowego i jabłka
Potrzebujemy:
- Seler naciowy
- jabłka
Przygotowanie:
Produkty wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej i wyciskamy pyszny, zdrowy soczek.
Krótko o ich wspaniałości…Dlaczego warto pić sok z selera ?
Seler
- Seler w 100 g to tylko 16 kcal
- Witaminy: A, kwas askorbinowy, B6, kwas foliowy, B5, cholinę.
- Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan.
- Seler naciowy zmniejsza poziom złego cholesterolu.
- Zawarte w soku selera ftalany, obniżają ciśnienie krwi.
- Sok z selera zawiera duże ilości flawonoidów (przeciwutleniaczy), przez co działa przeciwnowotworowo!. W jednym z badań wykazano, że apigenina zawarta w selerze, zniszczyła 86% komórek rakowych płuc :O)
- Seler działa przeciwzapalnie i hamuje rozwój infekcji, pomaga łagodzić bóle reumatyczne i stawowe, jak również wiele innych problemów zapalnych w ciele.
- Sok z selera usprawnia działanie mózgu
- Rewelacyjnie oczyszcza organizm z toksyn!
- Jest pomocny w odchudzaniu
- Sok z selera to naturalny afrodyzjak!
- Seler idealnie nadaje się do odkwaszenia organizmu.
- Seler w połączeniu z magnezem (który jest w selerze) ma działanie uspokajające na układ nerwowy, jest świetny na dobry sen!
- Seler naciowy jest świetnym produktem do nawodnienia organizmu, 100 g jest aż 95 g wody! Przez co nasza skóra promienieje! Jest odżywiona, jest piękna!
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.