Pyszny i orzeźwiający koktajl na bazie maślanki, selera naciowego i banana…
Potrzebujemy: ilość produktów według uznania 🙂
- maślanka
- seler naciowy
- banany🍌
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie miksujemy.
- Na zdrówko!
Krótko o ich wspaniałości…
➡️Maślanka
- W 100 g maślanki jest tylko 56 kcal !
- Jest lekkostrawna! Laktoza pochodząca z maślanki jest lepiej tolerowana niż ta w mleku, ponieważ rozkłada się przez obecne w maślance bakterie fermentacji mlekowej.
- Wysoką zawartość lecytyny, białka i soli mineralnych.
- Źródło kwasu mlekowego — naturalny probiotyk! Sprawia, że w przewodzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe.
- Złoty środek na łagodzenie zgagi odkwasza organizm i wspomaga go przy dolegliwościach gastrycznych.
- Maślanka jest również źródłem witaminy B2 (spiera nasz układ nerwowy, odpornościowy i chroni wzrok. Jeśli nasza cera jest pozbawiona blasku, mamy skłonność do zajadów, a włosy zaczynają nadmiernie wypadać, to znak, że brakuje nam witaminy B2).
- Pomaga zwalczać stres oraz wpływa na wzrost komórek nerwowych.
- Dba o układ kostny (duża ilość wapnia), chroni organizm przed rozwojem osteoporozy.
JAK ZROBIĆ MAŚLANKĘ? ZERKNIJ TU, TO BARDZO PROSTE!
➡️Seler naciowy
- Seler naciowy zawiera duże ilości kwasu foliowego i witaminy E, A oraz witamin z grupy B i minerały: fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
- Zawiera apigeninę, bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe.
- Ponadto: odmładza, poprawia trawienie, nawadnia i odkwasza organizm, zwalcza stres i jest mało kaloryczny.
- Pobudza procesy trawienia a zawartość włókna pokarmowego zapobiega powstawaniu zaparć.
- Poprawia funkcjonowanie, oczyszcza z toksyn.
➡️Banany
- Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. - Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.