Pierogi z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty! Więc koniecznie pierogi z truskawkami .. Pyszny letni obiad, podbije podniebienia na pewno każdego łasucha. 

➡️Pamiętaj, aby potrawa była zdrowa – składniki muszą być zdrowe‼️ Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Pierogi z truskawkami 🍓

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
  • 560 g mąki orkiszowej typ 630 (lub pszennej ) Ekologicznej

farsz:

  • Truskawki🍓 (ekologiczne, bez chemicznych oprysków!)

Przygotowanie:

  • Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy lub robimy ręcznie.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, wkładamy połowę(jeśli jest duża) lub całą truskawkę, zlepiamy końce, robimy pieroga.
  • Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Podajemy z jogurtem naturalnym, oprószone cynamonem…Pycha!

🍓Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?

  • Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
  • Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
  • Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
  • Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
  • Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
  • Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
  • Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
  • Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
  • Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
  • Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
  • W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
  • Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
  • Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
  • Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked