Zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa, łatwa w przygotowaniu, smak dzieciństwa…..

♥️Zupa to ważny posiłek, to cały bukiet warzyw na jednym talerzu. Zdrowa zupa musi mieć zdrowe składniki! ❇️Warzywa koniecznie bez chemii! ❇️

Potrzebujemy :

  • Kawałek nogi kurczaka (ekologiczny, wiejski) ➡️Gotowanie zupy na kurczaku, o którym nic nie wiemy, to podawanie trucizny w talerzu. Kurczaki w sklepach są pełne antybiotyków i leków, hodowane na gotowych paszach ze składem GMO.
  • Około 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera lub liść selera
  • Liść lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Jajka wiejskie (ilość według gustu) ja daje 4 tyle mam domowników 🙂
  • Sól i pieprz
  • śmietana – wiejska prawdziwa (ja robię sama:)) lub jogurt naturalny Bio – który nie wlewamy do zupy , tylko podajemy już na talerzu.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około 1,5-2 l wody, wkładamy umytą porcję kurczaka, gotujemy, około 20 min. ❇️Kurczak wiejski, w czasie gotowania ładnie pachnie! i tworzy nam podstawę zdrowej zupy.❇️
  • Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, warzywa ( ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lubczyk, sól ), gotujemy do miękkości warzyw.
  • Następnie dodajemy pokrojony szczaw i wbijamy surowe jajka do zupy, gotujemy na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie zupę wyłączamy, dodajemy śmietanę, dosmaczamy solą i pieprzem.

SZCZAW

  • Szczaw jest niskokaloryczny, 100 gram produktu to tylko 21 kcal. 
  • Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik.
  • Witaminy — witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i E, a także minerały, jak cynk, fosfor, krzem, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Dzięki zawartości tych witamin i minerałów:
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Poprawia apetyt.
  • Jest składnikiem syropu na kaszel (wspomaga leczenie kaszlu)
  • Jest skuteczny na bakterie i grzyby.
  • W ziołolecznictwie liście szczawiu polecane są na obrzęki lub stłuczenia.
  • Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

➡️Mimo to szczaw nie jest super warzywem, które powinniśmy jeść w dużych ilościach, taka szczawiowa jak najbardziej tak, ale nie codziennie 🙂

➡️ Dlaczego

❇️A dlatego że zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy. Jest to substancja, która w dużych ilościach może szkodzić zdrowiu, ponieważ wiąże się z wapniem, czego w wyniku powstaje nierozpuszczalny związek, którego organizm nie może przyswoić. Dodatkowo według badań stwierdzono, że może przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach. Dlatego ilość szczawiu w naszej potrawie powinna wynosić około 90 gram.!

❇️Ponadto do takiej potrawy zawsze należy dodać jajko i śmietanę lub zsiadłe mleko… A dlaczego? Ponieważ w ten sposób wyrównamy utracony wapń!

Smacznego ♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked