Sos warzywny

Sos warzywny idealnie pasuje do klusek, ryżu czy makaronu. Porządna porcja 🥗 warzyw.

Potrzebujemy :

  • 1 cebula
  • 4 marchewki 🥕
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera, lub gałązka zielona selera
  • Około 250 ml przecieru pomidorowego 🍅
  • 1 słoiczek groszku zielonego (Bio)
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
  • Szczypta chili 🌶
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól Kłodawska
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie :

  • Cebule kroimy w kostke.
  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz, podsmażamy cebulę.
  • Marchew, pietruszkę, seler, rozdrabniamy.
  • Do cebuli dodajemy rozdrobnione warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
  • Gdy warzywa są miękkie, wlewamy przecier pomidorowy, groszek, dodajemy przyprawy, dusimy jeszcze z 5 minut, dosmaczamy i gotowe!
  • Sos jest świetny do klusek, kopytek, makaronu czy ryżu. 😋

Wszystkie produkty użyte do potraw są ekologiczne, bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.

Aby posiłek był zdrowy i wartościowy to składniki muszą być zdrowe!

Jak zrobić kluski śląskie? Zapraszam po przepis 😋


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked