Bardzo smaczna pasta warzywna na pieczywo, zdrowa porcja warzyw na kanapce.
Pamiętaj zdrowe jedzenie zależy od jakości użytego produktu, jeśli dbasz o siebie i swoją rodzinę, znajdź w pobliżu gospodarstwo, produkty od rolnika, który nie używa chemii, GMO i innych paskudztw, a będziesz miał zdrowe dzieci.
Potrzebujemy:
Oczywiście warzywa od rolnika, nie z marketu!
- Pół szklanki kaszy jaglanej ekologicznej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Pół selera
- Sól kłodawska
- pieprz
- lubczyk (pół łyżeczki).
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Olej kokosowy
Przygotowanie:
kasza jaglana
- Pół szklanki kaszy na szklankę wody.
- Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, kroimy w kostkę cebulę i smażymy, warzywa ścieramy na dużych oczkach, dosypujemy do cebuli, wsypujemy pół łyżeczki lubczyku, sól, pieprz i smażymy chwilę razem, dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, dosmaczmy, miksujemy.
- Do zmiksowanej pasty dodajemy kaszę jaglaną i razem dokładnie mieszamy.
- Pasta warzywna z kaszą jaglaną to warzywny zdrowy paprykarz 🙂