Makaron orkiszowy z sosem paprykowo-pomidorowym

Z serii obiady bezmięsne… Sos z papryki i pomidora…

Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej z gospodarstwa gdzie od wielu lat uprawiane jest zboże bez oprysków chemicznych. To szybki obiad dla całej rodziny, pyszny, lekki a przede wszystkim zdrowy!

Potrzebujemy:

  • Makaron orkiszowy (u mnie razowy)
  • 1-2 papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka płaska słodkiej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • chili – ilość według gustu
  • sól
  • mało klarowane lub olej kokosowy
  • parmezan – do posypania

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać, pokrojoną paprykę, pomidora, sól, majeranek, słodką paprykę, podduszamy chwilę razem (około 3 min), następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, chili i dusimy razem około 10 minut.
  • Po tym czasie wszystko razem miksujemy i gotowe.
  • Gotujemy makaron orkiszowy, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
  • Sos możemy wykorzystać do makaronu, ryżu, klusek lub jako dodatek do mięsa pieczonego.

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moim menu królują produkty orkiszowe!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked