Pasta z awokado

Pasty warzywne to szybkie i zdrowe rozwiązanie dla całej rodziny, możemy spożywać je z pieczywem lub smarując na świeże warzywa np. paprykę, lub cukinię. Smakują o niebo lepiej od sztucznych wędlin w sklepie, naładowanych polepszaczami i konserwantami. Nie jest to potrzebne dla naszego organizmu, lepiej zjeść coś zdrowszego, prostszego a równie smacznego.
Past jest tak dużo, jak dużo mamy pomysłów w głowie, można je stworzyć z każdego warzywa, dosmaczyć według swoich upodobań i zjeść tak jak lubimy z pieczywem lub na świeżych warzywach.

Pasta z awokado – najprostsza i najszybsza pasta!

Potrzebujemy:

  • 1 awokado
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól kłodawska.

Przygotowanie:

  • Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i sól . Podajemy na chlebku lub warzywach.

Guacamole – delektuj się zdrowymi tłuszczami z awokado, a przy okazji podnieś poziom miedzi w swoim organizmie.

Potrzebujemy:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki soku z  cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  •  szczypiorek lub pietruszka (ilość według gustu).
  •  1 pomidor
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę.
  • Wkładamy miąższ do miski, dodajemy sok z cytryny, rozgniatamy to widelcem, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, szczypiorek, rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

A DLACZEGO WARTO JEŚĆ AWOKADO?

  •  Bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co szczególnie jest ważne dla wegetarian i wegan.
  • Poprzez zawarty w nim potas dotlenia mózg, wspomaga koncentracje i myślenie.
  • Pomaga w usuwaniu stanow zapalnych organizmu.
  • Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
  • Jest skarbnicą fitozwiązków takich jak polifenole i flawonoidy — przez co działa przeciwzapalnie.
  • Awokado oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza wolne rodniki.
  •  Jest bogatym źródłem luteiny, która chroni nasze oczy.
  • Jest bogatym źródłem glutationu -Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka proteina wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje: Przeciwutleniacz, stymulator odporności, detoksykant.
  • Jest bogatym źródłem, witamin C, E, A, E, K z grupy B (B1, B2, PP, B6, B5, B9) i minerały wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, fosfor.
    – Występująca w awokado witamina B6 oraz kwas foliowy, regulują Homocystinę, odpowiedzialną za stan serca.

SERCE tego owocu to pestka — to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu. Pestkę suszymy, możemy zetrzeć na drobnej tartce lub zmiksować w dobrym mikserze. Sproszkowaną dodajemy do sałatek lub koktajli.

Awokado jest też super kosmetykiem, możemy robić z niego maseczki nawilżające, odżywki na włosy a naturalny tłoczony na zimno olej z awokado (dostępny w każdym ekologicznym sklepie ja kupuje w Ekopestce) jest doskonały do pielęgnacji skóry, nawilża, wygładza, regeneruje oraz chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Jest stałym bywalcem w moich kosmetykach. Można go też dodawać do masażu, do relaksującej kąpieli.

ODŻYWKA NA WŁOSY– która odżywia, dodaje blasku i miękkości.

1 awokado + 1 łyżka oliwy z oliwek

Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać oliwę, wymieszać. Nałożyć na suche włosy, dobrze wmasować. Na włosy założyć czepek i ręcznik na 20 min, po tym czasie spłukać obficie wodą.

Lub.

1 awokado i 2 łyżki oleju kokosowego

Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać olej kokosowy, wymieszać. Nałożyć na suche włosy, dobrze wmasować. Na włosy założyć czepek i ręcznik na 20 min, po tym czasie spłukać obficie wodą.

MASECZKA NA TWARZ nawilża i odżywia.

1 Awokado + 1 łyżeczka miodu

Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać miód, wymieszać. Nałożyć na twarz na 20 minut.

lub.

1 Awokado + 2-3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka miodu

Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać płatki owsiane, ocet i miód, wymieszać. Nałożyć na twarz na 20 minut.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked