Pasty warzywne to szybkie i zdrowe rozwiązanie dla całej rodziny, możemy spożywać je z pieczywem lub smarując na świeże warzywa np. paprykę, lub cukinię. Smakują o niebo lepiej od sztucznych wędlin w sklepie, naładowanych polepszaczami i konserwantami. Nie jest to potrzebne dla naszego organizmu, lepiej zjeść coś zdrowszego, prostszego a równie smacznego.
Past jest tak dużo, jak dużo mamy pomysłów w głowie, można je stworzyć z każdego warzywa, dosmaczyć według swoich upodobań i zjeść tak jak lubimy z pieczywem lub na świeżych warzywach.
Pasta z awokado – najprostsza i najszybsza pasta!
Potrzebujemy:
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól kłodawska.
Przygotowanie:
- Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i sól . Podajemy na chlebku lub warzywach.
Guacamole – delektuj się zdrowymi tłuszczami z awokado, a przy okazji podnieś poziom miedzi w swoim organizmie.
Potrzebujemy:
- 1 dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek lub pietruszka (ilość według gustu).
- 1 pomidor
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę.
- Wkładamy miąższ do miski, dodajemy sok z cytryny, rozgniatamy to widelcem, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, szczypiorek, rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
A DLACZEGO WARTO JEŚĆ AWOKADO?
- Bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co szczególnie jest ważne dla wegetarian i wegan.
- Poprzez zawarty w nim potas dotlenia mózg, wspomaga koncentracje i myślenie.
- Pomaga w usuwaniu stanow zapalnych organizmu.
- Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
- Jest skarbnicą fitozwiązków takich jak polifenole i flawonoidy — przez co działa przeciwzapalnie.
- Awokado oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza wolne rodniki.
- Jest bogatym źródłem luteiny, która chroni nasze oczy.
- Jest bogatym źródłem glutationu -Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka proteina wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje: Przeciwutleniacz, stymulator odporności, detoksykant.
- Jest bogatym źródłem, witamin C, E, A, E, K z grupy B (B1, B2, PP, B6, B5, B9) i minerały wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, fosfor.
– Występująca w awokado witamina B6 oraz kwas foliowy, regulują Homocystinę, odpowiedzialną za stan serca.
SERCE tego owocu to pestka — to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu. Pestkę suszymy, możemy zetrzeć na drobnej tartce lub zmiksować w dobrym mikserze. Sproszkowaną dodajemy do sałatek lub koktajli.
Awokado jest też super kosmetykiem, możemy robić z niego maseczki nawilżające, odżywki na włosy a naturalny tłoczony na zimno olej z awokado (dostępny w każdym ekologicznym sklepie ja kupuje w Ekopestce) jest doskonały do pielęgnacji skóry, nawilża, wygładza, regeneruje oraz chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Jest stałym bywalcem w moich kosmetykach. Można go też dodawać do masażu, do relaksującej kąpieli.
ODŻYWKA NA WŁOSY– która odżywia, dodaje blasku i miękkości.
1 awokado + 1 łyżka oliwy z oliwek
Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać oliwę, wymieszać. Nałożyć na suche włosy, dobrze wmasować. Na włosy założyć czepek i ręcznik na 20 min, po tym czasie spłukać obficie wodą.
Lub.
1 awokado i 2 łyżki oleju kokosowego
Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać olej kokosowy, wymieszać. Nałożyć na suche włosy, dobrze wmasować. Na włosy założyć czepek i ręcznik na 20 min, po tym czasie spłukać obficie wodą.
MASECZKA NA TWARZ — nawilża i odżywia.
1 Awokado + 1 łyżeczka miodu
Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać miód, wymieszać. Nałożyć na twarz na 20 minut.
lub.
1 Awokado + 2-3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka miodu
Miąższ rozgnieść na miazgę np. widelcem, dodać płatki owsiane, ocet i miód, wymieszać. Nałożyć na twarz na 20 minut.