Szybki pożywny, zdrowy i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny.
Potrzebujemy:
- Pierś kurczaka (ilość według gustu)
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 papryka
- 150 – 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca (lub zwykła śmietanka słodka, jeżeli macie taką prawdziwą, wiejską, nie z utrwalaczami)
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- lubczyk
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w cienkie piórka, jabłka ścieramy na dużych oczkach, paprykę kroimy, wkładamy do brytfanki, mieszamy, oprószamy solą i majerankiem.
- Pierś kroimy na większe kawałki, obsypujemy majerankiem, lubczykiem, papryką, solą i pieprzem, układamy na cebuli i jabłkach. Brytfankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 24 min.
- Do śmietanki dodajemy sól, rozgnieciony czosnek, wlewamy do brytfanki, zakrywając całe mięsko, pieczemy około 15-20 min w temp. 180 C.
- Idealnie smakuje podawane z kaszą, ryżem z ulubioną surówką lub ciepłymi buraczkami.
Bardzo często w swojej kuchni używam śmietanki roślinnej z orzechów nerkowca, jest słodka i kremowa, pasuje właściwie do każdej potrawy. A przede wszystkim jest zawsze świeża, robię ją na bieżąco przed daną potrawą, jak ją zrobić zerknij TU.
A dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca
- Zawierają dużo białka (niepełnowartościowe),
- Orzechy nerkowca bogate są w witaminę A (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witamina D (wpływa na metabolizm wapnia i fosforu, działa uspokajająco, wzmacnia system immunologiczny, pobudza mineralizację kości i zębów), witamina E (przeciwutleniacz, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witamina K (wpływa na krzepliwość krwi), witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B9,PP), witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom.
- Pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen i cynk – dzięki którym mamy piękne włosy oraz paznokcie.
- Dzięki znacznej zawartości magnezu i miedzi zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca oraz poprawiają insulinooporność.
- Zawartość NNKT obniża poziom złego cholesterolu,
- Kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
- Polecane dla osób na dietach, mimo iż ich wartość kaloryczna jest dość wysoka w 100 g – 533 kcal, przeważają tu kwasy tłuszczowe nienasycone, to zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zawartość błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, dzięki czemu mamy dobre i szybsze trawienie.