Z serii zdrowe słodycze….Pyszne ciasteczka, zdrowa przekąska dla każdego, do pracy, do szkoły czy na wycieczkę
Ciastka z amarantusem
Potrzebujemy:
- 100 g ekspandowanego amarantusa
- 100 g migdałów
- 50 g daktyli
- 40 g rodzynek lub żurawiny
- 50 g płatków owsianych
- 30 g sezamu
- 50-100 g miodu (ilość według uznania)
- 100 g masła
- około 100 ml (ilość wody dozujemy w zależności od tego, jak łączą się składniki)
Przygotowanie:
Migdały zmielić (ale nie na miazgę), daktyle pokroić. Do miski wsypujemy amarantus, zmielone migdały, rodzynki, sezam, płatki owsiane. W garnuszku roztapiamy masło i miód, dodajemy do suchych składników, dolewamy wodę, mieszamy składniki. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formujemy kwadrat (o grubości około 1-2 cm), wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia, temp 185 C przez około 25 minut. Po upieczeniu kroimy w kwadraty.