Sok z buraka, pomarańczy, jabłka i imbiru

Z serii zdrowe soki...

Pyszny, wzmacniający świeżo wyciskany sok z buraka, pomarańczy, jabłka i imbiru!

Sok z buraka, pomarańczy, jabłka i imbiru

Potrzebujemy:

  • 1 burak
  • 2 pomarańcze
  • 1-2 jabłka 🍏 🍎
  • kawałek imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

W skrócie o ich wspaniałości…

Buraki

  • Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
  • Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
  • Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
    Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
    Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
  • Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia system immunologiczny.
  • Leczy choroby wątroby, nerek.
  • Reguluje cholesterol.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
  • Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
  • Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
    usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek.
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Przeciwdziała miażdżycy,
  • Hamuje procesy gnilne w jelitach.
  • Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
  • Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.

Jabłka

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu  oraz minerałów:
    wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  •  Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.
  • Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.

Pomarańcze

  • Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B( B1, B3, B6,) P.
  • Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń(
    Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
  • Źródło  fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
  • Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
  • Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca a także
    reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów. 
  • Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.

Imbir

  • Naturalny antybiotyk
  • Wspaniale rozgrzewa cały nasz organizm.
  • Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze.
  • Pobudza wytwarzanie soków trawiennych.
  • Zwalcza wysoki poziom cholesterolu.
  • Ma silne właściwości odkażające.
  • Poprawia apetyt, łagodzi mdłości.
  • Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga w bólach stawów.
  • Leczy przeziębienie – warto dodawać imbir do świeżo wyciskanych soków to BOMBA WITAMINOWA + NATURALNY ANTYBIOTYK
  • Pomaga zwalczać migreny.
  • Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne, przez co działa przeciwobrzękowo.

Pijmy na zdrowie!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked