Jabłko jest moim ulubionym owocem, w swojej kuchni używam tego owocu do większości potraw, a dlaczego warto to robić ? Poczytajcie…
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dba o nasz układ odpornościowy, połączeniu z marchewką stanowi skuteczną broń w terapiach antyrakowych.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny. Są niskokaloryczne, występujące w nich w postaci fruktozy i glukozy węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm. Kwasy owocowe pobudzają wydzielanie soków trawiennych.
- Sok z jabłek ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, najważniejsze jednak jest to, że oczyszcza organizm, a przede wszystkim wątrobę, nerki i woreczek żółciowy.
- Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.
Najprostsze jest najzdrowsze… idealne dla maluszków, ale nie tylko, pyszny delikatny deser i kompocik z jabłuszek :O)
Mus i kompot z jabłek
Potrzebujemy:
- Jabłka (Słodkie)
- cynamon
- kardamon
Przygotowanie:
- Jabłka kroimy na cząstki i zapełniamy pół garnka, zalewamy wodą (około 2 l), gotujemy około 25 min (aż owoce będą się rozpadać. Doprawiamy szczyptą cynamonu i kardamonu.
- Kompot studzimy, przecedzamy. Pozostałe jabłka przekładamy na sito i przecieramy, uzyskany mus przekładamy do pucharków, na wierzch kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy cynamonem.
- Dla wymagających można polać delikatnie miodem 🙂
- Kompot możemy różnie komponować i dodawać np wiśnie lub maliny.
Kompot z dodatkiem wiśni 🍒