Mus i kompot z jabłek

Jabłko jest moim ulubionym owocem, w swojej kuchni używam tego owocu do większości potraw, a dlaczego warto to robić ? Poczytajcie…

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu  oraz minerałów:
    wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dba o nasz układ odpornościowy, połączeniu z marchewką stanowi skuteczną broń w terapiach antyrakowych.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  •  Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny. Są niskokaloryczne, występujące w nich w postaci fruktozy i glukozy węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm. Kwasy owocowe pobudzają wydzielanie soków trawiennych.
  • Sok z jabłek ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, najważniejsze jednak jest to, że oczyszcza organizm, a przede wszystkim wątrobę, nerki i woreczek żółciowy. 
  • Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.

Najprostsze jest najzdrowsze… idealne dla maluszków, ale nie tylko, pyszny delikatny deser i kompocik z jabłuszek :O)

Mus i kompot z jabłek

Potrzebujemy:

  • Jabłka (Słodkie)
  • cynamon
  • kardamon

Przygotowanie:

  • Jabłka kroimy na cząstki i zapełniamy pół garnka, zalewamy wodą (około 2 l), gotujemy około 25 min (aż owoce będą się rozpadać. Doprawiamy szczyptą cynamonu i kardamonu.
  • Kompot studzimy, przecedzamy. Pozostałe jabłka przekładamy na sito i przecieramy, uzyskany mus przekładamy do pucharków, na wierzch kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy cynamonem.
  • Dla wymagających można polać delikatnie miodem 🙂
  • Kompot możemy różnie komponować i dodawać np wiśnie lub maliny.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked