Zupa jarzynowa z dynią

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa jarzynowa z dynią 🎃

Potrzebujemy:

  • 1 dużą marchewkę.
  • 1 pietruszkę
  • Kawałek dyni.
  • Kawałek selera.
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku.
  • 4 ziemniaki
  • Garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • Garść groszku zielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • Masło klarowane.
  • Opcjonalnie 50-100 ml śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU.
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku na tłuszczu smażymy na rumiano, drobno pokrojoną cebulę.
  • Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, dynię ), dodajemy do cebulki, chwilę podsmażamy, dodajemy fasolkę i groszek, wlewamy około 1,5-2 l wody gorącej, dodajemy rozgnieciony czosnek, wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, zupę doprawiamy solą pieprzem, świeżym koperkiem lub pietruszką, w innej wersji możemy dodać śmietankę z orzechów nerkowca.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked