Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa jarzynowa z dynią 🎃
Potrzebujemy:
- 1 dużą marchewkę.
- 1 pietruszkę
- Kawałek dyni.
- Kawałek selera.
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku.
- 4 ziemniaki
- Garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- Garść groszku zielonego
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka lubczyku
- Masło klarowane.
- Opcjonalnie 50-100 ml śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU.
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu smażymy na rumiano, drobno pokrojoną cebulę.
- Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, dynię ), dodajemy do cebulki, chwilę podsmażamy, dodajemy fasolkę i groszek, wlewamy około 1,5-2 l wody gorącej, dodajemy rozgnieciony czosnek, wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, zupę doprawiamy solą pieprzem, świeżym koperkiem lub pietruszką, w innej wersji możemy dodać śmietankę z orzechów nerkowca.