Zupa brokułowo — chrzanowa z pieczarkami

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Pyszna rozgrzewająca i zdrowa zupka: O)

Zupa brokułowo — chrzanowa z pieczarkami

Potrzebujemy:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki chrzanu czystego bez dodatków. (lub mniej, jeśli lubicie mniej ostry smak chrzanu).
  • Pieczarki (ilość według gustu)
  • lubczyk
  • sól i pieprz.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sezam

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy masło klarowane, roztapiamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, ziemniaki, dodajemy sól, pieprz i lubczyk, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojony brokuł, wlewamy około 1,5-2 l wody i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut).
  • Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plastry, solimy i pieprzymy i smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu (masło klarowane), na rumiano z obu stron.
  • Gdy warzywa są miękkie, miksujemy całość, dodajemy chrzan, doprawiamy solą.
  • Na zupę układamy pieczarki, posypujemy sezamem. Pyszna 🙂
  • Moje dzieci dodają do tego łyżkę jogurtu naturalnego.

Dlaczego warto jeść brokuły…?

  • Są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym, zawierają cały zestaw substancji antynowotworowych od naturalnych przeciwutleniaczy tj. karotenoidy i witamina C, przez błonnik do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
  • Poprzez zawartość karotenoidów (luteinę i zeaksantynę) przeciwdziałają procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej oka. Ponadto zawartość karotenoidów sprawia, że brokuły sprzyjają utrzymaniu jędrnej, gładkiej skóry oraz sprężystych stawów.
  • Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z helicobacter pylori, bakterią, która wywołuje wrzody i może się przyczynić do rozwoju raka żołądka.
  • Dostarczają bardzo dużo potasu wzmacniającego serce oraz kwasu foliowego — dlatego polecane jest dla kobiet w ciąży.
  • Bogate źródło witamin z grupy B i C, dzięki temu wzmacnia nam układ odpornościowy.
  • Duża zawartość wapnia, razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. (zawartość wapnia podobna do zawartości wapnia w produktach mlecznych).

Dlaczego warto jeść chrzan…?

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wzmacnia system odpornościowy. Stanowi doskonałe lekarstwo a męczący katar. Dzieje się tak za sprawa substancji bakteriobójczych. 
  • Glukozynolany zawarte w chrzanie, którymi produktami rozkładu są izotiocyjaniany (one nadają ostry smak), dzięki temu składnikowi, chrzan ma liczne właściwości lecznicze — właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wirusobójcze.
  • Poprzez wysoką zawartość witaminy C dba o nasz najważniejszy układ odpornościowy.
  • Pomaga w przeziębieniach, oczyszcza górne drogi oddechowe z zalegającego śluzu.
  • Rozgrzewa nasz organizm, łagodzi bóle reumatyczne, stawów oraz kręgosłupa.
  • Poprawia i ułatwia trawienie.
  • Działa antynowotworowo.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked